Meruňka je ovoce, které se rozplývá na jazyku
Z původní meruňky obecné bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, které jsou přizpůsobené pro pěstování v různých nadmořským výškám a také druhům zpracování. Meruňka je oblíbená především pro svou lahodnou sladkou, někdy lehce navinulou chuť, díky které se hojně konzumuje jako čerstvé ovoce. Nejchutnější plody jsou ty zrající na sluníčku a ponechány na stromě až do konzumní zralosti. V naší zemi se těmto plodům daří jen v nejteplejších oblastech, a i tam je úroda každoročně ohrožená přízemními mrazíky, které přicházejí ve velice nešťastnou dobu, kdy jsou stromy v plném květu a mrazy bohužel velkou část květů znehodnotí a ani přes vynaložené úsilí sadařů se někdy nepodaří květy na stromech zachránit. Proto jsme ohledně čerstvých meruněk povětšinou odkázaní na dovozené ovoce. To se bohužel kvůli transportu a potřebě dopravit sklizené ovoce tisíce kilometrů sklízí nevyzrálé a jeho chuťové vlastnosti nejsou nejlepší. Naštěstí se na trhu dají koupit meruňky i zpracované do kompotů a marmelád a ve velkém sortimentu značek si lze vybrat podle množství přidaného cukru ty nejvíce vyhovující produkty pro konzumenty.
Dalším způsobem, jak dostat zralé kvalitní meruňky na náš stůl, je konzumace sušených meruněk připravených šetrným sušením mrazem za nízkého tlaku.
Sušené meruňky můžeme pojídat jako chutný pamlsek a také z nich můžeme v kuchyni tvořit mnoho oblíbených jídel. Meruňky obsahují až 200 účinných látek, které ještě nebyly všechny vědecky prozkoumány. To, co víme je fakt, že je meruňka nejcennější peckovinou. Meruňky podporují imunitu a bojují s volnými radikály. Mají vliv na omlazení organismu a zpomalují stárnutí buněk. Jsou dobrým prostředkem na únavu a pomáhají k lepšímu soustředění. Konzumací zmírníme v některých případech astmatické zdravotní problémy. Podporují tvorbu nových buněk a zlepšují krevní obraz. Pravidelnou konzumací se zlepší stav nehtů, vlasů a kůže.